Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Русия - музей на водката


Русия - музей на водката

Да напишеш името на Русия без да споменеш нещо за водката би било огромен пропуск, затова реших да Ви разкажа за Музея на водката. Той се намира в Москва (столицата) и е отворен през 2006 година, разположен е на 1500 квадратни метра. Най-големия производител на алкохол в Русия: "Кристал" предоставя зданието, в което към настоящия момент съществуват над 50 000 образци. "Течното злато на Севера" (познато под името водка) се произвежда от петнадесети век. Експорта извън пределите на Русия започва през 1505 година към Швеция, а след това и по целия свят.


Водката в началото се произвеждала по най-простия метод: смесвали кофа с вода и кофа спирт, катоградусите до деветнадесети век са варирали между 25 и 40. Тогава са мислили, че ако спирта не парил толкова, то водката е готова и това продължило до откриването на спиртомера с помоща на който фиксирали градуса 38 като оптималния за водката. И именно този градус бил вземан като база при събирането на данъците, но да се умножава с 38 било доста сложно и затова при сметките бил закръглен на 40. По-късно, през 1894 година, била сформирана комисия под ръководството на знаменития Менделеев, в която учените стигнали до заключението, че и градусите на водката могат да бъдат също закръглени на 40, и това би било оптималното решение.


Много са особеностите, свързани с водката. Първите локални заведения, така наречените "кабак" (кръчма) съществуват от времето на цар Иван IV Грозни и там са имали право да влизат само мъже и никой от семейството на пиещия (да не кажа другата дума) не е имал правото да застави пияния да излезе вън от кръчмата. По тази причина решението да излезе на два или четири крака, или да остане вътре, продължавайки със занятието, принадлежало на пиещия. Разбира се, целта на всичко това била да се вкарват повече пари в хазната.


Във времето на Петър I Велики пък съществувал друг странен обичай - да заставят чуждестранните посланници да пият от "Стакана белого орла" (Чашата на белия орел) и затова по това време едно от изискванията към посланниците в Русия е било да носят на пиене. Даже войниците (съгласно със закона от 1721 година) са имали право да избират своя дневен порцион между 6 копейки или съответната част водка. Няма данни някой да е предпочитал копейките. Пак тогава е имало ритуал офицерите да изпиват чаша водка "на екс" пред строя. Това се е запазило до 1908 година, когато за пръв път водката се заменя с чай.


Първия "сух режим" в Русия е издаден в годините на глад по времето на Борис Годунов (1601-1603). Той заповядва да се отворят държавните запаси и да се раздаде на народа зърно, но голяма яаст от него била бреобразувана на водка. Царя бил възмутен и издал първата алкохолна забрана в Русия. Но нека да се върнем в музея на водката, където могат да се видят разни експонати - от бутилките зелено стъкло от осемнадесети век та до най-съвременните и най-известните, използувани от разни исторически особи.

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Започвайки от оборудването, което се е използувало за производството на тази напитка, с разните видове капачки, етикети, плакати, стъклени бутилки с фигурите на знаменити личности, варели и т.н. та до дивана на който свършва земния си път Петар Смирнов са сред експонатите на този музей. Там, по време на обиколката, всеки може да дегустира и усети разликата между различните видове класически марки, като “Столичная”, “Сибирская”, “Посолская” а също така и тези от по-ново време като: “Алтай”, “Калашников” (има и водка с такова име), “Импершая”, “Звезда Севера”...


Назад към каталога