Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Оймякон - най студеното селище в света


Ако се намирате в Европа, вкъщи и термометъра сочи, че във вашата стая са 10 градуса. И си мислите: "Ама че е студено" или нещо такова, то една визита в руското селище Оймякон ще промени понятията ви за студено и топло. Оймякон се намира в Руската автономна република Якутия, на около 750 метра надморско равнище, дължината на деня варира между 3 часа през декември и 21 часа през лятото.


Това е края, границата на населената част на Земята. Превърнато е в постоянно поселище тогава, когато съветското правителство изпраща номадското население да живее там, изхождайки от убеждението, че номадите са трудни за управление. Другото название на Оймякон е просто "Полюс Холода" (Полюс на студа). Най-ниската регистрирана температура в цялата история на Оймякон е -71,2 градуса, а средната годишна температура е от минус 50 градуса (да се изпотиш от горещина). До Оймякон се достига зимно време или чрез хеликоптер или пешком вървейки по така наречения "Зимник" – път от утъпкан сняг.


Около 500 те жители на Оймякон живеят просто, но не в иглу или юрти, както може би си мисли някой. Те са приспособили всекидневието си с постоянните трудности, произхождащи от низките температури. Тъй като земята там е замръзнала целогодишно и (разбира се) там не може да вирее никаква култура, основната им храна са еленовото месо и уловената изпод леда риба. По думите на медици, правили изследвания там, местните жители не страдат от недояждане, тъй като животинското мляко съдържа множество микроелементи. В Оймякон днес се живее така, както се е живяло преди десетилетия, прогреса си проправя път изключително бавно. Селото разполага с немного съвременни удобства. В повечето къщи тоалетните са външни, а в самите къщи отоплението са държа и въглища.


Хората там са привикнали с низките температури и това е разликата от други страни, където лек снеговалеж се възприема като голямо бедствие. Училището в Оймякон затваря само тогава, когато температурата падне под минус 50 градуса. Там дори използуването на такова банално нещо като химикалка е доста трудно тъй като мастилото обикновено е замръзнало. Двигателите на малкото коли се оставят да работят през ноща, поради реалното опасение, че сътринта няма да запалят - поради студа акумулаторите бързо падат.


Друг проблем причината за който са низките температури е погребването на починалите, което трае около три дена. В такива случаи като първо земята се размразява достаръчно за да може да се копае, палят се огньове, копае се няколко сантиметра. Отново се запалва, пак се копае колкото се може по-дълбоко и така докато не се достигне необходимата дълбочина за гроба.

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Оймякон се намира на два дена път от Якутск - столицата Република Якутия, където пък е отчетена най низката температура измерена в град. За желаещите да посетят това място хотели няма, но много от местните са готови да ви посрещнат и настанят в домовете си. В това селище не съществува и мобилна връзка поради бързото изтощаване на батериите за което са достатъчни няколко минути. За първи път местното училище се сдобива със вътрешна тоалетна през 2008 година.


В селото има само един магазин в който се продават стоки от различен характер битови и хранителни. Много неща в Оймякон са необичайни и изглеждат неподчинени на природните закони. Водата в езерото не замръзва даже и при минус 60 градуса. Причината за това необичайно явление е че когато почвата около еверото замръзне тя се разшитява и тласка водата нагоре и затова се намира в постоянно движение. Поради това на езика на местните "Евенки" Оймякон означава буквално "Вода която не замръзва".


Много туристически дружества предлагат на своите посетители възможността да направят посещение и да се запознаят с полупримитивния начин на живот ледените температури на Оймякон. Съществува и хубавата традиция лияно кмета на поселището да издаде специален документ, сертификат, който удустоверява, че еди кой си е посетил "Полюса Холода".Назад към каталога