Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Най-голямата камбана в света


Самый большой колокол в мире Самый большой колокол в мире

Изкуството на руското камбанолеярство се развива малко-по късно, отколкото в Западна Европа. Едва в седемнадесетото столетие руските майстори, може да се каже, че придобиват собствен отличителен стил. Но в края на краищата техния стил е по-сложен, както от чисто техническа гледна точка, така и като гледище на художествена стойност. А също така и с ненадминатата си мелодичност и звуковата си хармония. И освен това Русия надминава другите страни в размерите на сътвореното (например първите две камбани с огромни размери, дело на майстора-леяр Ноколай Немчинов, са от 1638 килограма и 8190 - втората). Голяма част от тях са били предназначени за Московския Кремъл.


Цар - Камбана е най-голямата камбана в света, Излята е за един събор (Успенския) в Кремъл (Москва) и е една от 21 камбани на Храмът Свети Йоан Лествичкин. За отливането на тази камбана е подписан указ лично от тогавашната руска императрица Анна Ивановна. Датата на подписването е 26 юли в 1730 година. От нейна страна си е била чиста амбиция - да надмине рекорда на предишния управник на страната - цар Алексей Михайлович. Първоначалното желание на царицата е било да се възложи осъществяването на проекта на френския кралски инженер Мосю Жерман, но получава отказ с обяснението, че е невъзможно на се излее камбана с такива размери.


Поръчката е приета от руските майстори Иван Федорович Моторин и Михаил Моторин (син). Камбаната е отлята от бронз в голям изкоп, изкопан на площад "Ивановский". Общото тегло на камбаната е почти 202 тона. Две години след отливането, през 1737 година в Москва избухва силен пожар. Изгарят пояти всички домове, а между тях и дървените постройки на Кремъл. Цар-Камбана пада под горящите греди и работниците, уплашени от тотално разтопяване на камбаната, я поливат със студена вода.

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Вследствие на обливането от Цар-Камбана се отчупва фрагмент с тегло 11,5 тона, което не позволява по-нататъшното използуване на камбаната. Тя била заровена на първо време и забравена. През времето на император Николай Първи, в 1834 година, си спомнят за нея отново. По царска заповед камбаната е изровена, почистена и положена на пиедестал пред камбанарията "Иван Великий". От това време тя е все там като въплъщение на ненадминатото руско леярно изкуство.


Назад към каталога