Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Кладенеца на Свети Патриций в Орвието Италия


Годината е 1527 поради несигурността и безпорядъците, римския папа по това време, Климент VII избягва в Орвието. Имайки за цел да се обезпечи с вода кулата Алборнос, в случай на всякакъв конфликт или обсада, там е построен така наречения «Кладенец на Свети Патриций". Този проект е направен от Антонио Сангало Младши. Работите са завършени през 1537 година, дълбочината на този кладенец е 53 метра (приблизително), като във вътрешната му част, е построена стълба, преплитаща се под формата на двойна спирала, конструирана е в тази форма с цел да направи достатъчно бърз преноса на вода.


Може би някой се пита: кладенеца на Свети Патриций в Орвието не е ли "дупка като всички други"? Истината е че всъщност това е забележителна хидро-геологическа работа. Пyрвоначално е наречен "Pozzo della Rocca" (Кладенеца на Скалата), но днес е познат с името Кладенеца на Свети Патриций, вероятно затова че бил познзт в последната част на седемнадесети век, с името "Чистилището на Свети Патриций". Имайки аналогична връзка с подземието, в което ирландскич светия започва да се моли в самота, и където грешниците с немалък риск се добирали до дъното, убедени в прощението на греховете и бъдеще в Рая. Тогава считали, че това е заявено от самия Христос, в качество преходник към света на духовете. Названието не е случайно. Свети Патрик (Патриций) е бил Ирландски светия - евангелист, важна фигура в пресичането между келтските религии и християнството. Говорело се, че той имал навика да се моли в пещерната дълбочина.


Кладенец на Свети Патриций в Орвието Италия

Изграждането на този кладенец е виртуозно инженерно изпълнение, предшествувано от изследвания, които са имали хидрологичен характер, целящи намирането на най-подходящото място, както за достигане на глинения слой на водоисточника, така и за укрепване с тухли за по-добро уплътнение на тази част на крепостната стена. Гигантски като размер този цилиндричен пробив, който е широк 13 метра в диаметър и дълбина до 53 метра е действително специфичен като архитектурно решение. Двойната спирална рампа, която позволява на животните, исползвани за транспортирането на водата да не си пречат едно на друго в дългия преход в двойна процесия през всичките 248 стъпала. Особено впечатляват на края 70-те прозореца, които позволяват филтрацията на светлина и играта с тоналността на камъните в кладенеца на Свети Патриций в град Орвието - Италия.


Поверено на Антонио да Сангало Младши в 1527 година, това дело е осъществено по заявка на папа Климент VII, приблизително по това време, когато е започвала реконструкцията на "Pozzo della Cava" построен от другата страна на крепостта, за снабдяване на вода в града в случай на обсада. Завършен в 1537 година по времето на Павел III Фарнезе и известен с точността на измерванията и изпълнението на проекта, пълен с амбицията да бъде съхранен като сложно и грандиозно изпълнение.


Ето, както е видно от външната страна на зданието, широко и ниско, цилиндрично и украсено със знаменитите лилии на папа Павел III Фарнезе, на структурната неравност на окръжаващите скали, са направени две противоположни пробива в окръжността, за хората, които се сускат и тези, които се изкачват. При желание вие можете да се потопите в зеленикавата му дълбочина, да снимате на воля, опитвайки се да обхванете изобилието на всички ефекти от перспектива и светлина, да взривите игривото ехо на вашия глас по стените. Достигнали до дъното, в самата дълбочина на кладенеца, можете да се подчините на традицията и да хвърлите малка суеверна монетка във водата, с пожелание към съдбата да ви отведе и друг път в Орвието - това място, което има способността и би ви помогнало да преживеете миналото, на векове дистанция от днес.

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Назад към каталога