Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Етруските пещери в подземния свят на Орвието


Изглед към град Орвието

От Рим до Орвието, един от най-известните и (без да обиждам другите) най-красивите градове на Умбрия е само един час път с влак. Станцията е много малка а самия град се намира горе, на скалистия хълм. Ходенето не е необходимо - може да се стигне директно от гарата до изградения лифт и по този начин се достига до града. На крепостните стени на града, дори и при облачните, мъгливи дни през февруари се открива спираща дъха гледка над нивите и лозята.Но да отидем в града, градския лабиринт. Това е лабиринт с всички стълби, стъпала, арки и дори късите си тунели. Това е историческо и археологическо място, където всеки може да ходи и да се премести почти в миналото с всичкото вълнуващо множество сгради от тези дни: Il Duomo – 1263, il Palazzo dei Sette – 1300 (Двореца на седемте), il Palazzo del Capitano del Popolo - XII° secolo, chiesa (църква)di Santo Andrea - XII° secolo, Santo Domenico - XIII° secolo, Santo Giovenale - XI° secolo, Palazzo Soliano – 1262...


Етруските пещери в подземния свят на Орвието

Древният град Орвието, от много гледни точки е уникален и загадъчен. В този ред на мисли, като аргумент, можем да видим малък детайл: повече от хиляда пещери, които съществуват в подземния свят, крият своите тайни и изключителност. Пещерите са били изкопани от древните обитатели в течение на над 2500 години и може да ни разкажат много на тема история и археология. Разбира се, ако ние вникнем достатъчно дълбоко в детайлите, които са започнали да се проучват научно съвсем отскоро. Има много легенди за различни неща в различни градове, скрити кой знае къде. Но подземния свят на Орвието не е скрит в легендарния място - той се намира точно под градската мрежа. Там всъщност са два града, един горе и един долу. Като в жива приказка с единствената разлика е, че това е реалност. Този тъмен лабиринт е бил изкопан от етруските, кой знае с колко много енергия и непрекъснат режим на работа, бил е използуван и след това се покрива, потъва в забвение и е преоткрит едва наскоро.


Етруските пещери в подземния свят на Орвието

Началото на преоткриването е било повече от съвпадение: края на 70 - те години свлачище с големи размери, на неголямо разстояние от знаменития Duomo, заплашва Орвието. До тогава само неясен, мъгляв слух се е носел за някаква празнина под Орвието и това е било достатъчно, за да сигнализира на местните пещерняци (и не само), да се обърне по-дълбоко внимание. Нито един от тях не е имал минимална представа за онова, което ги очаква по-долу. Един от главните герои на Хорхе Луис казва: "Този дворец е дело на боговете". Броят на пещерите надвишава 1200.


Етруските пещери в подземния свят на Орвието

Изкопвачите от древността са престанали да копаят без да ни дадат отговор на въпроса „Защо“. Сега е вече известно, че la Ruppe (скалата) е била колонизирана около IX столетие до новата ера. Но, за съжаление, платото е на върха на скалите и там е имало основна липса – недостатък на вода. При такава ситуация от самото начало хората трябвало да се заемат с разрешението на този проблем. Така и били направени първите кладенци, достатъчно тесни - 80 х 120 см, но на десетки метри в дълбочина в търсене на водни вени и подземни води.

Старите етруски са адаптирали в този период и резервоари за събиране на дъждовна вода. Така че Валенца (Орвието) станал самодостатъчен и добре защитен до такава степен, че когато бил обсаден от Рим в 266 г. Преди новата ера, пада пред римляните след двегодишна съпротива. След като бил присъединен към териториите на Рим, Орвието остава под негова власт до падането на Западната Римска империя.

Етруските пещери в подземния свят на Орвието

Когато било забелязано съществуването на подземния град, била открита също и голяма кухина в непосредствена близост до Duomo, която се оказва фактически средневековна работимница за маслини, добре оборудвана с преса, мелница, ясли для животных, огнище, водопровод и резервоари. Сред подземен Орвието е известно, по-специално, пещерата на Адриан. Повечето от пещерите са били използвани за съхраняване и събиране на дъждовна вода, производство на вино. Някои помещения са снабдени с правоъгълни отвори, които изглеждат като имитция на модерен таван, но се оказва, че там просто са държали на склад гълъбови яйца.


Сватба в пещерите на Орвието

И накрая с нещо, което може да е интересно – СВАТБА в пещера: От 2002 г. общината на Орвието даде зелена светлина за сватби с гражданска церемония вътре в пещерите, в подземното Орвието. Емоция пълна би била да се ожениш за такова място. Изборът падна на залата “Grotta del Vecchio Mulino” (Пещерата на старата мелница).

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Назад към каталога