Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Чивита ди Баньореджо - Умиращия град


Ако пристигнете в Чивита ди Баньореджо рано сутринта можете и да попаднете на една от онези сутрини, когато неговото подножие е обгърнато в мъгла а самият „Умиращ град“ прозира през ниската облачна пелена, като призрачно и мистично видение, появило се от приказен, неземен свят. Може и да бъде някога само едно изображение от стари туристически картички и снимки но засега е все още реалност!


Античният град Чивита ди Баньореджо е наричан още архитектурно чудо, но по-добре е известен с другото си име - „Умиращия град“. Неговата история е над 2500 годишна и в античността и средновековието е бил една от трудно превземаемите (да не кажа непревземаеми) крепости, чиято защита е била обусловена чисто природно. Първите му известни на нас обитатели са били етруските. Изграден е на скала от лава и туф – мека, с вулканичен произход, висока около 520 метра, извисена между пропасти, която мистично и нереално го отделя от околния свят. През 2006 година Чивита ди Баньореджо е вписан между световните паметници на културата.


Чивита ди Баньореджо - Умиращия град

От тук през 1274 година загива Свети Бонавентуре, паднал от скалите и днес почитан като закрилник на градчето. Празника на светията се отбелязва всяка година на 14 юли. Върху произхода на името Чивита ди Баньореджо все още има неясноти, но като че ли най-вероятната е тази, подкрепена от легенда, която разказва, че един крал на Ломбардс на име Десидерио му дава името Балнеум Реджис (Превеждам си го като „Кралска баня“) след като бил излекуван от тежко заболяване с помоща на тамошните горещи минерални извори. Такива извори с термални води съществуват от незапомнени времена в този регион и както се говори имат силни терапевтични способности. След кралския указ от 1922 година, градчето продължава съществуването си по името Баньореджо.

Чивита ди Баньореджо - Умиращия град

Западането на „Умиращия град“ започва през XVI век, а през следващото, XVII столетие (1695 година), едно силно земетресение го обрича на пълна изолация и постепенно унищожение от ерозийния процес, който според изчисления отнема ежегодно около 7 сантиметра от неговата площ. От тогава остава само входната порта Санта Мария като единствен вход към вътрешността му. Тя е особено декорирана с два лъва, държащи в лапите си човешка глава, което е възпоминание за някогашния конфликт със разположения наблизо Орвието. Останалите 4 порти са разрушени. Сред останалите до днес забележителности са къщата в която е роден Свети Бонавентуре, Епископския двортец, мелница от XVI век, църквата “Сан Донато” (неголяма, но добре съхранена) и всички средновековни къщи.

Чивита ди Баньореджо - Умиращия град

Днес постоянните жители на това градче наброяват около 15 – 18 човека, като броя им се увеличава в разгара на туристическия сезон. Града се посещава от туристи от целия свят: американци, немци, японци, руснаци и именно заради тях живота в този град не е угаснал съвсем. Една от атракциите на това място е правенето на така наречения Пресепио от живи хора, облечени в старовременни носии. Това е пресъздаване на раждането на Христос, което е популярно в Италия около Коледа и обикновено се подреждат фигурки от дърво, гипс и други материали.

През 1965 година е построен и единствения път по който е възможен достъпа до Чивита ди Баньореджо – стръмен и висок бетонен мост, заменил разрушения си предшественик от миналото. В миниатюрния град има бар, ресторант, две гостоприемници, които са немалки, но понякога е трудно да се намерят места, независимо от високите цени (100 евро за двуместна стая). Цените, разбира се, варират в зависимост от сезона, както във всички туристически места.

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Назад към каталога