Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Туризъм в България – Боровец


Туризъм в България – Боровец

Боровец е не само най-големият, но и най-старият скипланински курорт в България. Той е разположен удобно в близост до София, известен е със мекия си климат, живописна природа и с много забележителности наблизо. Боровец е оборудван с писти, отлично организирана лифтова система и съвременна инфраструктура за комфортен планински отдих.


История на курорта Боровец

Началото на неговата история като курорт датира от 1896 година, когато района бил определен за почивка на българските царе. Негов основоположник става цар Фердинанд, който построява тук вила и лична резиденция. Оказва се, че първите туристически маршрути вече са на над 100 години. Тук често са пристигали българските първенци, тъй като Фердинанд е използувал Боровец като ловна зона. Нито Боровец, нито пък туризъм в България като цяло тогава не са били популярни туристически направления. Сега Боровец се простира на километри, домакинствува при международни състезания и приема хиляди туристи.


Забележителности в околността

Заслужава си да се закупи екскурзия в Боровец не само заради неговите писти. В курорта и неговите околности може да се посетят няколко привлекателни места, пълни с история. Например резиденцията Царска Бистрица – това е самият ловен дворец на българските царе. Когато сезона е в разгара си и Боровец е препълнен, може да се напусне центъра и да се посети това спокойно горско кътче. Тук, сред вековните дървета стои старинният дом. При неговото построяване е избран алпийски стил.


Резиденцията в началото на XIX век е изглеждала впечатляващо и е биола органично вписана в окръжаващата среда. В архитектурата на царска бистрица може да се проследят декоративните елементи на Ренесанса и уникалната българска зидария. Тавани и колони са украсени с традиционна резба. И всичко създава едновременното усещане за комфорт и разкош. По време на визитата там може да се видят вещи, принадлежащи на царското семейство, мебели, ловни трофеи и посъдина. На територията му се намира и малък параклис.


Следващото място за посещение би могъл да бъде национален парк Рила, който се смята за един от най-големите в Европа. Целта му е – съхранението на природното разнообразие на местността. На високопланинските територии има ледникови езера, от които започват балкански реки. Флората на резервата е представена от хвойнови дървета, чиято възраст достига 90 години. Туриста може да получи информация за пешите преходи в специалния информативен център на резервата.


Туризъм в България - «Сухото езеро»

В Рилския парк е уредена цяла мрежа от екопътеки. Една от тях минава по долината на река Бели Искър. Пътеката с дължина 7 км, запичва на височина 1200 м и води към живописни местности и достига връх Мусала – най-високият връх на Балканите (2925,4 m ). В парка са разположени указатели и информационни табла. Има маршрути, които минават и покрай Сухото езеро. Това е най-ниското от ледниковите езера на Рила. Пътеките около него са удивително живописни и обкръжени с пищна дървесина.


Как се достига до Боровец?

За да се попадне в Боровец, трябва да се мине през София, и от там – връзка към курорта (70 км). Другия вариант е до Пловдив , след което ви предстои по-дълго пътуване (130 км). Има и още един вариант – с автобус от автогара «Юг» (София) до Самоков. След това с микробус се достига и Боровец.


Къде в Боровец може да се отседне?

В Боровец се предлага комфортно настаняване в гостилници на различни нива. Може да се нощува в хотел «Сокол», например. До него е центъра на Боровец, а през прозорците – чудесен изглед към планините. Най-близкият лифт е на 400 метра. Друг уютен хотел е «Алпен», разположен до борова гора. Този хотел би бил хубав избор за тези, които искат допълнително обслужване (сауна, организирани екскурзии, наем на екипировка). Добър вариант е и гостоприемницата «Ela» с уютни стаи в алпийски стил. Тук е организирана и детско ски-училище, уреден е и транспорт до лифта.Назад към каталога