Italiano Русский Български
Каталог полезных советов.

На този сайт ще намерите сума полезни съвети, които, както вярвам, ще ви бъдат полезни. Тук има препоръки за това как да съхраним здравето си, върнем красотата си и да спечелим пари от Интернет. Засега не всичко което Ви интересува е представено, но с течение на времето аз и моите сътрудници ще запълваме сайта с нови интересни статии...

Админка
Яндекс.Метрика

Байкал - най-дълбокото езеро в света


Baical - il lago più profondo del mondo

Байкал - езеро разположено в южната част на Източен Сибир, на границата между областта Иркутск и Република Бурятия. Това е най-дълбокото езеро на Земята - 1642 метра. И най-големия резервоар на прясна вода в световен мащаб. Има формата на полумесец, дългата страна на който е около 636 км. Разположено е върху площ от 31 722 км2, с изключение на островите. Приема се, че началото на формирането му датира отпреди 25000000-30000000 години, но продължава и до ден днешен. Обема на водата му е 23000 км3 и се подрежда на второ място след Каспийско море.


Езерото Байкал предлага исключително красива панорама. Расположено е в огромна долина, окръжена от всички страни с отвесни скали, които придават малко плашещ вид, но в същото време и привлекателност на ландшафта. То замръзва цялото в период от 5-6 месеца в годината поради изключително ниските температури. Изключително бистра е водата му - след разтопявалето на ледовете видимостта достига до 40 метра в дълбочина. Кораби със стока и пътници обикновено циркулират от юни до септември.


Един от най интересните факти свързани с езерото Байкал е, че повърхността на водата му е разположена на 455,5 метра над морското равнище, а най низката му точка отстои на 1,186.5 метра под равнището на морето. Това го прави един от най дълбоките в континентални бодни басейни. Водата на Байкал е характерна с неголеми количества разтворени минерали, незначително количество органични вещества и много кислород. Малкото съдържание на соли доближава качествата му до тези на дестилираната вода. Байкал е едно от редките езера по света със уникални флора и фауна. Около 70% от растителните му видове и около 1200-та животински не се срещат никъде другаде по света. Като например пресноводния тюлен и омула, местен вид сьомга.

Подпиштесь и получайте первым новостях.

Имя:
E-mail:

Ако трябва да правим сравнения, второто по дълбочина езеро в света, Танганика в Африка е с 200 метра по плитко от руския Байкал. Байкал е също и най големия световен резервоар на питейна вода. Изчислено е, че ако се раздели водата на езерото на всички руски граждани (приблизително 142 милиона души), на всеки от тях ще се паднат по 2773 водни цистерни с тегло по 60 тона. Езерото е идеално място за почивка и има възможност за наемане и използуване на лодки, каяк, велосипеди както и обиколка пеш в районите на трите защитени зони. Това място е също известен център на поклонения, религиозни вярвания и стародавни легенди които са се запазили и до днес.Назад към каталога